Winkelmandje tonen (0 Artikel) Verlanglijstje tonenNaar de kassa
zuursesembrood multigranenbrood meergranenbrood

Kastanjemeel voor een gezond kastanjebrood

Tamme kastanje als broodboom

Kastanje verwijst zowel naar de vrucht van de tamme kastanje als naar die van de wilde of paardekastanje.
Bij een tamme kastanje bevinden zich meerdere vruchten in de kastanjebolster, van elkaar gescheiden door vliezen. Indien er zich maar een vrucht bevindt in de bolster, gaat het om paardekastanjes, en die zijn niet eetbaar.

Kastanjes worden vooral gebruikt voor de bereiding van kastanjecreme, puree in blik, kastanjebloem of kastenjemeel en confituur. De grotere soorten worden voor meer nobele doeleinden gebruikt. Ze worden in hun geheel geconsumeerd, gekookt en vacuum verpakt, natuur in blik geconserveerd of dienen ter bereiding van de bekende marrons glaces. Kastanjes zijn voedzaam en vormden vroeger de basisvoeding van verschillende bergvolkeren, ter vervanging van graanproducten.

De kastanjeboom werd vroeger ook de broodboom genoemd !
Hoewel ze bij ons vooral in de herfst gegeten worden, bevatten kastanjes alle voedingsstoffen om het koudste seizoen te doorstaan. Ze bevatten meer dan 35% koolhydraten, wat meer is dan het dubbele van aardappelen.

De voedingswaarde situeert zich tussen die van gekookte pasta en brood. Het gaat vooral om zetmeel, een koolhydraat dat in ideale omstandigheden meer dan de helft van de uit voedingsstoffen opgenomen energie vertegenwoordigt.

Een ander bestanddeel van deze koolhydraten is sacharose, een stof die men ook terugvindt in fruit of tafelsuiker en die de vrucht een zekere zoetheid geeft. Deze buitengewone combinatie van koolhydraten maakt de kastanje ideaal bij wildgerechten.Kastanjes zijn dus koolhydraatrijk, maar ze geven deze koolhydraten slechts geleidelijk vrij.

Hun glycemieindex, die de snelheid en de intensiteit uitdrukt waarmee een voedingsstof een verhoging van het suikergehalte in het bloed teweegbrengt is vrij laag. Zo wordt een overmatige afscheiding van insuline vermeden, in tegenstelling tot wat er bij koolhydraatrijke voedingsmiddelen zoals limonades of zelfs wit brood gebeurt.

Insuline laat toe suikers te gebruiken, maar ook ze om te zetten in vet.
Het is dus een energiebron van lange duur: een uitgelezen brandstof voor lichamelijke activiteiten. De kwaliteit ven de kastanje wordt nog verhoogd door de aanwezigheid van de vele vitaminen van de B-groep die het organisme helpen om de energie van de koolhydraten te benutten.Nog een troef: de kastanje bevat weinig vet (minder dan 2%) en veel voedingsvezels.

Samen met haar zetmeelhoudende samenstelling maakt dit de kastanje bijzonder verzadigend. Dit effect op het verzadigingsgevoel laat toe de hoeveelheid energie die wordt opgenomen, beter te controleren.
Nochtans worden kastanjes vaak geweerd uit een groot aantal dieten. Een spijtige zaak !

Want, hoewel ze tweemaal zo calorierijk zijn als aardappelen, bevatten ze zoveel nuttige energie die vaak gekoppeld wordt aan vele andere noodzakelijke voedingsstoffen.
De kastanje is een echt mineralenconcentraat.

De vrucht bevat zeer grote hoeveelheden kalium, een mineraal dat helpt bij de verdeling van vloeistoffen in een organisme. Bovendien bevat de kastanje slechts een kleine hoeveelheid natrium, het belangrijkste bestanddeel van zout. Welnu, grote verschillen tussen het natrium en het kaliumgehalte zorgen voor een gecontroleerde arteriele (slagaderlijk) bloeddruk, die vaak te hoog is.

De kastanje bevat ook veel magnesium. Dit mineraal speelt een belangrijke rol bij de zenuwimpulsoverdracht en wordt vaak te weinig opgenomen via de voeding. Dat komt omdat vooral droge groenten en noten weinig geconsumeerd worden en graanproducten vooral in de vorm van geraffineerde producten (brood, pasta, witte rijst) gegeten worden.
Ook andere sporenelementen als mangaan en koper zijn aanwezig, evenals een interessant gehalte aan vitamine E. En wie rauwe kastanjes eet, speelt meteen ook een mooie hoeveelheid vitamine C naar binnen (die geleidelijk verloren gaat wanneer de kastanjes gekookt worden).
Kortom, als de kastanje (hele kastanje, puree of verwerkt in een vulling) een goede aanvulling is bij vlees, is het ook een onmisbare aanvulling bij vegetarische voeding: de proteinen op zich volstaan niet, maar dankzij de lysine die ze bevatten, vullen ze uitstekend de proteinen van graan en melkproducten aan.
Voeg daarbij een goed gehalte aan ijzer- een voedingsstof die goed in de gaten moet gehouden worden bij vegetarische voeding, vooral bij vrouwen - en je begrijpt hoezeer vrucht van de kastanjeboom welkom is in dieten zonder vlees.

bron: De Leeuw

PS: kastanjemeel / kastanjebloem kan gebruikt worden voor een glutenvrij kastanjebrood.

Broodcomponenten bestellen

Winkel

Vertaal deze website

Superfoodstore

Facebook Twitter Hyves

Broodbakkers

Brood

+veelgranenbrood
+cannabiszaad
+spacecake
+zuurdesembrood
+hempzaad
+spacebrood
+bobo brood
+maanzaad
+opium
+hennepolie
+multigranenbrood
+tryptofaan
+endorfines
+hennepzaad
+chiazaad
+meergranenbrood
+broodbakvorm
+vitamix blender
+guarana poeder
+energiepoeder
+synergiebrood
+sonja kimpen
+kelppoeder

bobo brood - veelgranenbrood - hemp - hennepzaad - cannabis - maanzaad - multigranenbrood - opium - anti-aging - tryptofaan - zuurdesembrood - endorfines - hempolie - chiazaad - chiaseeds - meergranenbrood - vezelrijk brood - broodbakvorm - vitamix blender - granenbrood - guarana - energiepoeder - Synergie Original - Sonja kimpen - Synergie Chia brood - meerbrood - algen - kelppoeder