|
Daar waar tarwe tot voor kort waarschijnlijk het meest gebruikte graan was om mee te bakken, zijn er heel wat meer mogelijkheden om je meergranenbrood mee op te fleuren. Een meergranenbrood vormt een welkome en gezonde aanvulling op de diversiteit van je dieet.
Denk aan granen als gerst, gierst, boekweit, haver en rogge. Ook rijst en maïs zijn graansoorten. Ze bevatten weliswaar gluten, maar veroorzaken geen coeliakie. Oeroude graansoorten die we even vergeten waren zijn Spelt, Teff, Kamut , Quinoa en Amaranth.
Granen die glutenvrij (gliadinevrij) zijn : Rijst, Mais, Boekweit, Gierst, Sorghum, Teff, Quinoa en Amaranth.
Gierst en Sorghum zijn rijk aan Amygdaline of Vitamine B17 die kankerwerend is. Zo ook Chiazaad Iedere graansoort heeft uiteraard zo zijn eigen kenmerken.
Voor alle graansoorten geldt dat ze naast een redelijk hoeveelheid eiwitten, vooral veel zetmeel (koolhydraten) bevatten.
Voeg desgevallend ook wat pitten , zaden of noten toe aan je meergranenbrood recept.
Vergeet vooral het Chiazaad niet ( zie ook Synergie Chia Brood)
|
|