|
Zuurdesembrood wordt gemaakt op basis van desem in de plaats van gist.
De tarwekorrel bevat natuurlijke fermenten die blootgesteld aan bepaalde temperatuur en vochtigheidsomstandigheden in werking treden en het deeg doen rijzen.
Voor een goed zuurdesem moet het meel aan verschillende voorwaarden voldoen: Het meel moet nog alle vitale bestandsdelen bevatten van het graan. (eiwitten, kiem, enz...). Het meel moet biologisch geteelt zijn, chemisch behandeld meel bevat niet de kracht om een natuurlijk desem te ontwikkelen.
Het zuurdesembrooddeeg wordt bij voorkeur met bron of putwater bereid, de ontsmettingsmiddelen in het leidingwater hebben een negatieve invloed op de fermentatie van het desem De langzame en voortdurende fermentatie van natuurdesem zorgt voor een natuurlijke afbraak en voor de voorvertering van de eiwitten die het onstaan geven aan amino-zuren. Het zuurdesem bewaart langer dankzij deze fermentatie, de smaak verbetert zelfs na 1 dag.
Bron : Ron Fonteine Zuurdesemrecept volgens Ron Fonteine Uit Happy days met de naked chef, Jamie Oliver Eenvoudige manier om zuurdesembrood te maken Niet kneden brood in vijf minuten per dag Gezond volkorenbrood in Five Minutes a Day Fytinezuur in volkorenbrood verlagen
|
|