In uw winkelmandje: 0 Artikel, 0,00 EUR

Zuurdesemrecept volgens Ron Fonteine

Hoe maak je zelf zuurdesem?

Doe 3 eetlepels volkoren tarwe- of speltmeel in een kom en roer er zo veel lauw water door dat een dik papje ontstaat.
Dek de kom af en zet hem op een warm plekje in de zon, in de buurt van een kachel, waar je wilt maar niet kouder dan kamertemperatuur.
Roer ' s avonds het papje goed om en dek het weer af.
Herhaal het roeren en afdekken nog twee dagen, 's ochtends en 's avonds.
De desem gaat nu zuur ruiken en een beetje bubbelen.
Voeg op de ochtend van de vierde dag 3 eetlepels meel en drie eetlepels lauw water toe en roer het weer goed door.
Dek het af en laat het op dezelfde plaats staan. Roer het 's avonds weer door.
Herhaal de handelingen van de vierde dag nog twee dagen, waarbij je dus alleen 's ochtends meel en water toevoegt.
De zevende dag is het zuurdesem klaar, en kun je er een brood mee bakken. Als je regelmatig je eigen zuurdesem wilt bakken, kun je, voordat je begint een beetje zuurdesem achterhouden.
Daarmee begin je een nieuw desem door er weer drie dagen lang 3 eetlepels meel en 3 eetlepels lauw water aan toe te voegen en het 's ochtends en 's avonds goed om te roeren.
Je herhaalt het ritueel dus eigenlijk vanaf de vierde dag.
Dit kan telkens opnieuw, zodat je elke vier dagen een nieuw zuurdesem hebt om brood mee te bakken.

Bron : Ron Fonteine

bobo brood - veelgranenbrood - hemp - hennepzaad - cannabis - maanzaad - multigranenbrood - opium - anti-aging - tryptofaan - zuurdesembrood - endorfines - hempolie - chiazaad - chiaseeds - meergranenbrood - vezelrijk brood - broodbakvorm - vitamix blender - granenbrood - guarana - energiepoeder - Synergie Original - Sonja kimpen - Synergie Chia brood - meerbrood - algen - kelppoeder